Αρχική > Uncategorized > ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» 2

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» 2

Ολοι οι νομοί συγχωνεύονται σε 16
Οι δήμοι μειώνονται σε 400 και σε 6 οι περιφέρειες -Σαρωτικές αλλαγές υπό σχεδιασμό στη διοικητική διάρθρωση της χώρας

Σαρωτικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να φέρει η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση «Καποδίστριας 2», που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι οι δήμοι να μειωθούν από 1.034 σε 400, οι νομαρχίες από 52 σε 16 και οι περιφέρειες από 13 σε 6. Δηλαδή, μικρά ευέλικτα σχήματα, στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα, λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία. Το εγχείρημα θα κριθεί από τα κριτήρια των συνενώσεων. Η γεωγραφία, η σύνθεση του πληθυσμού, ο βαθμός ανάπτυξης, η κοινωνική συνοχή θα είναι το ζητούμενο των νέων μονάδων που θα προκύψουν. Σε ό,τι αφορά τους δήμους, σε πρώτη φάση οι συνενώσεις θα είναι εκούσιες, στη συνέχεια όμως (και οπωσδήποτε πριν από τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές) θα είναι υποχρεωτικές. Σε ό,τι αφορά όμως τις νομαρχίες η υποχρεωτική συνένωση είναι μονόδρομος.

Ο εκλογικός νόμος

«Αναχώματα» στους προεκλογικούς συνασπισμούς κομμάτων και αύξηση της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος σε 50 έδρες (από 40) προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος, πάντως, δεν θα συνδυαστεί με αλλαγή των εκλογικών περιφερειών. Περισσότερα:
«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100023_07/10/2007_244310

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
 1. Οκτώβριος 20, 2007 στο 1:30 μμ

  KAΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2: Με αφορμή μια φωτογράφηση…

  http://e-thesprotia.pblogs.gr/2007/10/kapodistrias-2-me-aformh-mia-fwtografhsh.html

  Πριν λίγα χρόνια άρχισα μια φωτογραφική καταγραφή της Θεσπρωτίας. Από εσωτερική ανάγκη, έτσι, δεν υπήρχε άλλος λόγος. Και ελπίζω τα αμέσως επόμενα χρόνια να την έχω συμπληρώσει, ολοκληρώσει με νέο υλικό. Ώστε να έχω πάνω από 10.000 φωτογραφίες αρχείο για τη Θεσπρωτία.

  Ξεκίνησα, λοιπόν, από την περιοχή της Μουργκάνας. Σε πολλά σημεία είναι παράδεισος. Από την άλλη, παλιά σπίτια, σχολεία, καφενεία, φούρνοι, όλα πέτρινα που θα μπορούσαν να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν έχουν πέσει. Πολλά τέτοια σπίτια υπάρχουν παντού στη Θεσπρωτία.

  Η ξενιτιά και η εσωτερική μετανάστευση ένα-παλιό- αίτιο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα χωριά αδειάζουν, κάθε μέρα και περισσότερο, από τους κατοίκους τους. Σε λίγο με την κρατική αδιαφορία και αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλες τις βαθμίδες της, θα τα οδηγήσουν σε οριστική εγκατάλειψη, ακόμα και την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.

  Οι βασικές υποδομές δεν υπάρχουν και όλα κινούνται γύρω από την έδρα ενός δήμου. Τα σχολεία στις περισσότερες κοινότητες-τώρα δημοτικά διαμερίσματα- είναι κλειστά. To ίδιο και οι αστυνομικοί σταθμοί, τα αγροτικά ιατρεία, ταχυδρομεία, ΟΤΕ, οι υπηρεσίες… Όταν δεν υπάρχει τίποτα πώς να μείνεις στο χωριό που αγαπάς; Και όταν μάλιστα είναι ορεινό;…

  Τελευταία η κυβέρνηση ανακοινώνει σχέδια για τον Καποδίστρια (2) που αντί να διορθώνει τον (1) αποφασίζει ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση δήμων και περιφερειών. Και ερωτώ ο αφελής. Αν εκεί που έχουμε 10 δήμους αποκτήσουμε 2 πώς θα αναπτυχθεί ο οικισμός, το χωριό, η κωμόπολη; Ή θα θυσιαστούν όλα στο «γενικότερο καλό»…και στη διευκόλυνση του κράτους μεταφέροντας τα βάρη του στην Περιφέρεια νέας μορφής;

  Γιάννης Βέλλης

  Υ.Γ. Δεν είμαι αρνητικός στις αλλαγές ή την ανάπτυξη αλλά δεν δέχομαι τη θυσία καμίας τοπικής κοινωνίας, όσο μικρή και αν είναι αυτή, σε αόριστα συμφέροντα. Το γενικό συμφέρον έχει πολλές παραμέτρους, όχι αυτή που θέλει να βλέπει η εκάστοτε κυβέρνηση ως σωστή.

 2. papalagi1
  Νοέμβριος 19, 2007 στο 11:31 πμ

  Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν διαμορφώνεται από την κεντρική εξουσία αλλά από μόνη της!! Αλλιώς δεν είναι Τοπική και φυσικά δεν θα είναι Αυτοδιοίκηση αλλά κεντροδιοίκηση!!…

 3. papalagi1
  Νοέμβριος 19, 2007 στο 11:36 πμ

  Αν συνεχίσουν να παρεμβαίνουν κάποιοι με τέτοιο τρόπο στα «δημοκρατικά δικαιώματα» των πολιτών τότε μην αναρωτηθήτε γιατί από 2.500.000 που είναι αυτοί που δεν ψηφίζουν γίνουν 6.000.000 έξι εκατομμύρια!!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: